לופוס, או בשמה העברי "זאבת", היא מחלה אוטואימונית במסגרתה מערכת החיסון מזהה באופן שגוי סיכון מסוים ותוקפת עקב כך את הגוף. אחת הסיבות למורכבות של המחלה נוגעת לכך שהיא עלולה לגרום נזק חמור למגוון מערבות הגוף. במצב הפשוט, ייפגעו בעיקר העור או המפרקים (למעשה, יותר מ-90% מחולי הלפוס צפויים לסבול מכאבים הולכים וחוזרים במפרקים בשלב מסוים). במצבים מורכבים תיתכן פגיעה באיברים נוספים, לרבות כליות, קרום הלב, המוח ועוד.
הפגיעה במפרק ממנה סובלים חולי לופוס עשויה להיות פשוטה יחסית או כרוכה בדלקת מפרקים נרחבת יותר, כך או כך הפגיעה מסבה לחולים כאבים, אי נוחות אדירה ומשבשת את שגרת החיים. לכן נדרש שיקום מפרק, אשר אל המאפיינים העיקריים שלו ולאפשרות לבצע אותו אפילו בבית נתייחס במאמר הנוכחי.
מה כולל תהליך שיקום המפרק בחולי לופוס?
כדי לדעת כדאי משקמים את המפרק הפגוע כתוצאה מהלופוס, חשוב לראות כמובן באיזה מפרק מדובר, מהי דרגת החומרה של הנזק שנגרם ואיזו השפעה יש לפגיעה על איכות ושגרת החיים של האדם החולה. בחלק גדול מהמקרים יש צורך לבצע ניתוח החלפת מפרק כתוצאה מהמחלה, כאשר במקרה הזה התוכנית השיקומים צפויה להיות מורכבת יותר והליך השיקום ממושך יותר. בדרך כלל רצוי שבעל מקצוע מסוים יחלוש על התוכנית השיקומית כולה, כשעדיפות במישור הזה צריך לקבל רופא שיקומי.
שיקום מפרק עבור הסובלים מלופוס מבוסס ברוב המקרים על פעילותם של כמה וכמה אנשי מקצוע, לרבות רופאים שיקומיים, אחיות, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק וכן הלאה. כך למשל יש צורך בתרגילים שיחזקו את המפרק, יקטינו את הכאבים הנובעים ממנו וישפרו את יכולת התפקוד של האדם, למשל בכל הנוגע לתנועת הגפיים וליכולת לבצע פעולות שגרתיות שונות בחיי היום-יום. ייתכן שהריפוי יכלול מתן תרופות, מה שדורש כמובן גם מעקב אחר נטילתן וההשפעה שלהן על האדם, למשל בכל הנוגע לתופעות הלוואי או הסיבוכים האפשריים.
תקופת שיקום מפרק, ועל אחת כמה וכמה עבור חולי לופוס, עשויה להיות מורכבת ועמוסת שלבים. לכן חשוב להיעזר בסבלנות, ולא להתפשר בטיב הגורמים אליהם פונים לצורך ביצוע התוכנית השיקומית.
הכירו: כך עובד שיקום בבית לאחר ניתוח מפרק
במהלך השנים יותר ויותר ישראלים התוודעו ליתרונות המובנים של שיקום בבית, שיכול להיות רלוונטי מאוד גם במקרה של שיקום מפרק עבור חולי לופוס. מדובר כאן בתוכנית שיקום מקיפה על פי הספר, מ-א' ועד ת', עם מעורבות של כל אנשי המקצוע שהוזכרו מעלה. ההבדל העיקרי, כמו שאולי ניחשתם נכון, הוא שבעלי המקצוע השונים מגיעים עד לביתו של האדם הנפגע על מנת להעניק לו את הטיפולים. בדרך זו מוצעת זמינות גבוהה במיוחד של הטיפולים, להבדיל מעיכובים וזמני המתנה ארוכים שייתכנו במצבים אחרים.
לשיקום בבית יש כמה יתרונות חשובים. האדם הממוצע צפוי להרגיש שביתו הוא המקום הבטוח ביותר עבורו, תחושה חיובית שעשויה לתרום להתמדה בטיפול ולהצלחה בו. אין ספק ששיקום בבית נוטה להיות פשוט הרבה יותר לשילוב בשגרת החיים, הן עבור האדם המטופל והן עבור בני המשפחה שלו. הסביבה הביתית יכולה בהחלט להיות מוגנת, למשל סיכון נמוך במיוחד לזיהומים, בשוואה לשיקום מוסדי.
מקורות ולקריאה נוספת:
Benefits of In-Home Therapy and Rehabilitation
Advantages and Disadvantages of the Home Setting for Therapy: Views of Patients and Therapists
Long term benefits of rehabilitation at home on quality of life and exercise tolerance in patients with chronic obstructive pulmonary disease
אולי יעניין אותך גם:
מה הקשר בין אוסטיאופורוזיס ומחלת הזאבת? 5 שיטות טיפול והתמודדות