טיפול בזאבת ברפואה סינית מחייב תחילה הבנת נקודת המבט של גישה זו. הרפואה הסינית המסורתית (TCM), בוחנת את הגוף באופן שונה מעט מאשר הרפואה הקונבנציונלית, המגדירה זאבת כמחלה אוטואימונית.
כיום נפוץ להתייחס לנקודת מבט חדשה זו כאל שינוי בתבנית החשיבה. הרפואה הסינית מוצאת תשובות לסוגיות רפואיות שלא נשקלו בגישת הרפואה הקונבנציונלית, וכמובן משתמשת בגישות טיפולים טבעיים חדשים ויעילים.
אחת השיטות להסביר את הרוב המכריע של תסמיני זאבת מנקודת המבט של הרפואה הסינית היא באמצעות אבחון חוסר יין. הרפואה הסינית מבקשת להסדיר חוסר איזון של יין ויאנג בגוף, שהם מושגים אוניברסאליים המסבירים את תופעות היקום. בנוסף, אלו הם מושגים שימושיים להבנת תפקוד הגוף. היין בגוף שומר על קור רוח, והיאנג שומר על חום הגוף. בין היתר, יין מכיל את נוזלי הגוף ויאנג, בין יתר תפקודיו, נושא חום מטבולי.
הבנת תסמיני זאבת בהתאם לרפואה הסינית
היות והמושגים המדעיים ברפואה הסינית כרוכים במינוחים מיוחדים, יש להבין תחילה את השפה. התסמינים המופיעים בכל סוגי חוסר האיזון הנפוץ במצב של זאבת כוללים:
חוסר יין בכליות – התסמינים כוללים הזעות לילה; שיער דליל או התקרחות; כאבי גב; הפרעות במחזור החודשי; צלצולים באוזניים; פצעים וכיבים בפה; ודופק חלול ומהיר.
אי ספיקה כלייתית ויאנג – התסמינים כוללים הזעות יום או הזעות אוטומטיות; נטייה לשהות במקומות קרים; גב חלש; העדר וסת או וסת קלה; וצורת לשון מוגדלת.
חוסר יין בריאות – התסמינים כוללים שיעול יבש; כאב גרון; וחום אחר הצהריים. ככל שהזאבת מתקדמת, היא מובילה להגברת חוסר היין בכליות.
מחסור בכבד – התסמינים כוללים כאבי ראש; כאבי מפרקים; חוסר תחושת הגפיים; ראייה מטושטשת; מחזור חודשי קל; ודופק חלול.
מחסור בטחול – התסמינים כוללים חוסר תיאבון; בטן מלאה; עייפות; פנים נפוחות; צבע לשון בהיר ביותר או לבן; ציפוי דק על הלשון; ודופק חלול.
קיפאון כבד – התסמינים כוללים עצבנות ותסכול; נטייה מהירה לכעסים; ודופק חזק.
סוגי חוסר איזון אלו עשויים להיות מוצגים בנפרד או בשילוב. לדוגמה, תסמיני מחסור יין בכליות עשויים להיות משולבים עם תסמיני מחסור בטחול.
טיפול בזאבת בהתאם לרפואה הסינית
ברפואה הסינית המסורתית, זאבת נתפסת בעיקר כנובעת מפגיעה פנימית הקשורה לרגשות. המונח הוא פשוט 'מצוקה רגשית'. מטפל ברפואה הסינית משתמש בדיקור וצמחי מרפא סיניים לטיפול במחלה זו, עם תוצאות טובות, אך ללא נוסחה קבועה.
הטיפול חייב להתבסס על סוגי חוסר האיזון הנוכחים אצל המטופל, ויש לקחת בחשבון את העובדה לפיה התסמינים עשויים להשתנות, וכי מצבו של כל אדם הוא ייחודי וכך יש להתייחס אליו. במקרים מסוימים, מינון הצמחים הנקבעים יהיה קל, בעוד שאצל אחרים הסובלים מזאבת המינון יהיה כבד ביותר.
בנוסף להתאמה אישית של צמחי מרפא, הטיפול בזאבת ברפואה הסינית המסורתית כולל:
שינוי תזונתי להימנעות מאכילת מזונות מסוימים
חולי זאבת מתבקשים להימנע ממשקאות קרים, ולהציב את הדגש על מזונות המתאימים לגוף, תוך שמירה על סביבת אוכל מאושרת. יש להתרחק ממוצרים תזונתיים הגורמים להחזקת מים בגוף, במיוחד בטחול.
יש להימנע ממזונות מעובדים, סוכר מזוקק, מזונות המכילים תוספים כימיים, קוקה קולה וקפה, הגורמים להחמרת התסמינים. תזונה טובה מכילה שפע מזונות טבעיים ומלאים. יש לאכול באווירה שמחה תוך מודעות למזון, כך שניתן יהיה לשפר את יכולת הגוף לספוג תזונה ולהימנע ממחלות הקשורות למזון.
דיקור סיני לביטול חסימת האנרגיה – זרימת אנרגיה משפרת את תפקוד הגוף הכולל. התאים יכולים לקבל תזונה ולשחרר פסולת מהגוף. האנרגיה הזורמת סוחפת את הפסולת, הרעלים המים שאינם רצויים, והדם המצטברים במרידיאנים. על היתרונות הנוספים של דיקור סיני תוכלו לקרוא כאן
שינוי בסגנון החיים – כגון שינה בשעה מוקדמת, הימנעות מסמים, אלכוהול, מעישון וחייב חברה מסובכים או פעילים.
טיפוח מוסרי להתמודדות עם לחץ – כלומר לפשט את רצונות החיים על מנת לסגל שליטה טובה יותר.
כל הטיפולים מותאמים אישית לחולה זאבת תוך התאמה לצרכיו וטיפול בשורש בעיות הבריאות שלו. השאיפה היא השגת תוצאה סופית של תפקוד איברים אופטימאלי, כמו גם בריאות גוף כוללת מתואמת ושלווה.