לופוס היא מחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון פועלת בצורה יתרה ותוקפת את רקמות הגוף, הבריאות. התוצאה היא הופעת תסמיני דלקת, נפיחות ונזק הנגרם למפרקים, לעור ולאיברים כמו כליות, כלי דם, לב וריאות.
בתנאים תקינים, מערכת החיסון יוצרת חלבונים המכונים בשם נוגדים. נוגדנים משמשים להגנת הגוף מפני אנטיגנים פולשים כמו נגיפים וחיידקים. מחלת לופוס מונעת ממערכת החיסון להבחין בין גורמים פולשים לבין רקמות בריאות. פעולה אשר מאפשרת בתורה לנוגדנים לפעול כנגד הרקמה הבריאה, גורמת לנזק, נפיחות וכאב.
הכאב הכרוני והעייפות אשר מאפיינים את המחלה, משפיעים על הבריאות ועל איכות החיים. חולים רבים טוענים כי התמורות אשר חלות בבריאותם, משפיעות אף על חיי המין והזוגיות.
תסמיני המחלה והשפעתם על התפקוד המיני
חולים רבים מציינים כי חווים בעיות בתפקוד המיני כתוצאה מהכאב המלווה את המחלה. נשים רבות מתלוננות על כאבים באזור הירך אשר מקשים על קיום יחסי מין. אחרות, חוות יובש באזור הנרתיק ומעידות על הופעת רגישות עורית. נשות רבות נוטלות כדורים למניעת כאב טרם האקט, כדי למנוע את הופעת הכאבים בהמשך.
מטפלים רבים ממליצים על שינוי בתנוחות כדי לאתר תנוחות המפחיתות את הכאב. שימוש בחומרי סיכה על בסיס מים, מטפל ביובש והרגישות באזור הנרתיק. חומרים אלה מקלים על החיכוך ופועלים ביעילות גם בעת שימוש בקונדומים.
עבור חולים רבים, עייפות מהווה מחסום משמעותי במערכת היחסים והאינטימיות בין בני הזוג. מעל לשליש מהחולים מציינים כי חלה ירידה בחשק המיני, על פי מחקרים רבים שנערכו בתחום. מחצית מהנשים נמנעות מקיום יחסי מין בעקבות התפרצות המחלה וכ-40 אחוז מהחולים ציינו כי מערכות היחסים שלהם הושפעו לרעה בעקבות המחלה. חולים בעתות בהם המחלה פעילה יותר, נוטים לחוות אובדן חשק מיני ונמנעים מאינטימיות ומגע.
סובל משפיכה מוקדמת או מאין אונות? – יש לנו פתרון מעולה עבורך!
תרופות ותופעות לוואי
סטרואידים יכולים לגרום לעלייה לא רצויה במשקל. תרופות נוגדות דיכאון יכולות לעתים להפחית את החשק המיני. תרופות אחרות גורמות לבעיות שונות, הכוללות יובש בנרתיק וסיכון גובר לזיהומים פטרייתיים. במקרים בהם המחלה משפיעה על המיניות, ניתן לפנות לייעוץ רפואי. במהלך הייעוץ, הרופא יסקור את רשימת התרופות ויסייע לאתר את תופעות הלוואי הרלוונטיות ואיתור תרופות חלופיות.
נשים רבות הסובלות ממחלת הלופוס נמנעות מקיום יחסי מין מהחשש להריון, שכן חולות לופוס צריכות להימנע משימוש בגלולות למניעת הריון. השימוש בגלולות למניעת הריון אינו מומלץ בקבוצות חולים אשר אובחנו עם גורמי סיכון להיווצרות קרישי דם וסיבוכים.
במקרים אחרים, הרופא עשוי לאתר גלולות למניעת הריון עם ריכוז נמוך של אסטרוגן. במקרים אחדים מקבלות החולות זריקות פרוגסטרון כל שלושה חודשים. בנוסף, קיימים התקנים רחמיים למניעת הריון.
גברים עם לופוס
שכיחות המחלה גבוהה יותר בקרב נשים בהשוואה לגברים, אולם גברים חווים בעיות בתפקוד המיני בדומה לנשים. תסמיני המחלה כוללים עייפות, כאבים כלליים וכאבי מפרקים אשר גורמים לאובדן חשק מיני.
שימוש בתרופות אחדות, כמו תרופות להפחתת לחץ דם, ידועות בגרימתן לתפקוד לקוי של הזקפה. קיום יחסי מין הופך למשימה קשה אשר מלוות בחרדה, חששות והערכה עצמית נמוכה.
דרכי התמודדות
מאמנים ויועצים בתחום הזוגיות מעניקים כלים לשיפור ערוצי התקשורת בין בני הזוג. בנוסף מציעים אנסטרטגיות וכלים להתמודדות יעילה יותר כמו קיום יחסי מין בתקופות בהן הכאב מתון, יישום תנוחות המפחיתות כאב, ודרכים אחרות היוצרות אינטימיות בין בני הזוג.
המטפלים ממליצים לחולים ללמוד על המחלה ולהכיר את תופעות הלוואי של התרופות כדי שניתן יהיו לקבל את הטיפול ההולם.
טיפולים מתקדמים וחדשניים לסובלים מבעיות בתפקוד המיני – לחצו כאן